назад

Натуральні харчові барвники Chr. Hansen (Данія)

Colors that make sense®/Колір має значення

Навіщо використовувати синтетичні харчові барвники, якщо існують натуральні, які дають яскраві насичені відтінки всіх кольорів веселки? І ніхто краще нас не знає, як використовувати їх в продуктах і напоях з максимальною ефективністю.
Довгі роки компанія Хр.Хансен залишається одним з визнаних лідерів на ринку, що випускають стійкі натуральні харчові барвники. Понад сорок фахівців, що працюють в десяти експертних центрах в усьому світі, готові надати сервісну і інформаційну підтримку в застосуванні натуральних барвників в продуктах, напоях, кондитерських виробах, морозиві та харчових напівфабрикатах. В першу чергу, застосування барвників Хр.Хансен дає вашим продуктам перевагу «натуральності», що по достоїнству оцінять покупці.


ПАЛІТРА ПІГМЕНТІВ CHR.HANSEN  

АНТОЦІАНИ


У природі існує понад 300 різних видів антоціанів. Це натуральні харчові барвники, що володіють різноманітними відтінками: помаранчевими, червоними, рожевими, фіолетовими і блакитними. Антоціани мають гарну світло-, термо- і кислотостійкістю практично у всіх областях застосування і витримують пастеризацію і ультрапастеризацю (UHT).
Джерело антоціанів
Антоціан - натуральний пігмент (маркується як E163), присутній у
багатьох видах фруктів і овочів, таких як виноград, бузина, червоний редис,
червона капуста, чорна смородина і чорна морква. Відтінок барвника
залежить від рівня рН: від помаранчево-червоного в кислому середовищі до фіолетово-блакитного в лужному.
 Не так давно на ринку з'явилися нові джерела антоціанів - червона капуста і чорна морква. Завдяки певним технічним властивостям ці джерела є виключно стійкими до впливу температури, рН та світла. Це робить їх чудовою альтернативою штучним червоним харчовим барвникам.

Одержання сировини для антоціанів

Компанія Хр.Хансен створила міжнародну систему постачальників, яка, в основному, зосереджена в Середземноморському регіоні. Компанія має виробничі потужності по переробці винограду в трьох країнах - основних постачальників сировини для антоціанів:
Іспанії, Франції та Італії. У центрі цієї системи знаходиться сучасний завод з виробництва натуральних барвників в Данії, де дотримуються високих стандартів якості для харчової індустрії і впроваджена система контролю якості «від поля до готового продукту».

Використання антоціанів

Різноманітність рішень на основі натуральних барвників з антоціанів дозволяє використовувати їх практично для будь-якого харчового продукту для фарбування в помаранчевий, червоний, рожевий, фіолетовий або блакитний колір. Проте, найбільш поширеними областями застосування антоціанів є виробництво напоїв, фруктових наповнювачів, кондитерських виробів і морозива. Антоціаніни широко використовуються в напоях, кондитерських виробах, мармеладі і джемах.
 
Історія і майбутнє антоціанів

Промислове виробництво антоціанів почалося 30 років тому, і компанія Хр.Хансен стала «піонером» у виробництві цього пігменту. Перше виробництво антоціанів було запущено на початку 1970-х на заводі, розташованому в передмісті Монпельє, в самому серці зростання виноградників на півдні Франції. Перші антоціани були отримані шляхом екстракції з шкірки винограду, шкірки чорної смородини і бузини.
Представляючи собою поліфеноли, антоціани володіють позитивними властивостями для здоров'я людини. Дана особливість пігменту передбачає збільшення його використання в майбутньому в функціональних продуктах і продуктах для здорового харчування.
Компанія Хр.Хансен пропонує повний спектр натуральних барвників на основі антоціанів, а також широкий асортимент концентратів овочевих і фруктових соків та рослинних екстрактів з фарбувальними властивостями.
 

ХЛОРОФІЛЛІН

Хлорофілін - натуральний барвний пігмент зеленого кольору, продукт фотосинтезу, отриманий з листя, овочів, трав. Найбільш багаті хлорофіліном трави, шпинат, кропива. У європейською класифікацією пігмент позначений кодом Е140. Хролофіллін стійкий до впливу світла і високих температур.

Chr. Hansen пропонує водо- і жиророзчинний пігмент в рідкій, порошковій та інкапсульованій формі, а також кислототривкий хролофілін, який використовується у виробництві напоїв. Відтінки барвників на основі хлорофіліну - від жовто-зеленого до синьо-зеленого. Щоб отримати більший спектр відтінків зеленого, ми пропонуємо різні суміші хлорофіліну і різних жовтих пігментів. Хлорофілін - хороша альтернатива суміші жовтих і блакитних синтетичних барвників.

Цей натуральний барвник активно застосовується у виробництві продуктів харчування: кондитерських виробів, кисло-молочних продуктів, напоїв, хлібобулочних виробів і напівфабрикатів. Його використовують для отримання смакових відтінків ківі, лайма чи м'яти, а також зеленого перцю і огірка.

ЧЕРВОНИЙ БУРЯК

Буряковий барвник є концентрований і пастеризований сік з коренеплодів буряка Beta vulgaris. Буряк широко поширений у всіх регіонах світу. Буряк використовують як в сирому, так у термічно обробленому вигляді при приготуванні різних страв. Буряк надає продукту яскравий червоний, іноді з синявою, відтінок в залежності від параметрів технологічного процесу і області застосування. Буряковий барвник найчастіше застосовується для фарбування йогуртів, морозива, супів. Цей харчовий барвник має гарну світло- і кіслотостабільність. В асортименті компанії Хр.Хансен буряковий барвник представлений як у рідкій, так і у порошкоподібній формі.

НАТУРАЛЬНІ БЕТА-КАРОТИНИ


Натуральні бета-каротини відомі як NBC, отримують ферментативним шляхом з Blakeslea Trispora, який містить 98% фарбувального пігменту. В Європейському класифікаторі позначаються кодом Е160а. З їх допомогою отримують відтінки від яскраво-жовтого до червоно-помаранчевого.

Компанія Chr. Hansen пропонує дисперсні, водорозчинні та жиророзчинні натуральні
бета-каротини в рідкій і порошкоподібної формах різної відтінку інтенсивності. Усі
натуральні бета-каротини мають гарну світло- і термостійкість і застосовуються при
низькому рівні рН.
 
Натуральні бета-каротини Chr.Hansen застосовуються у виробництві морозива, кондитерських і хлібобулочних виробів, напоїв, м'ясної продуктів. Вони є гарною альтернативою для штучних барвників і бета-каротинів, отриманих синтетичним способом.

КУРКУМІН


Curcuma longa L - відомий як турмерік, відноситься до сімейства імбиру і є джерелом пігменту Куркумин, що не є розчинним у воді поліфенолу. Країна походження - Індія, де він широко використовується як прянощі і натуральний харчовий барвник. У Європі він відомий як каррі.

Куркумін використовується у виробництві харчових продуктів: напоїв, морозива та кондитерських
виробів. Цей натуральний барвник має високу термо- і кислотостійкість. Широко
відомі його антиоксидантні властивості.
 

РОСЛИННЕ ВУГІЛЛЯ

Найменування «Рослинне вугілля» свідчить про те, що його отримують з дрібних частинок карбонизованої рослинної сировини, зваженої у воді. Рослинне вугілля використовується в якості натурального барвника і додає продуктам харчування відтінок від сірого до чорного залежно від концентрації. Барвник має чудову світло-, термо- і кислотостійкість, використовується в харчовому виробництві: лакричних виробах, морозива і кондитерських виробів.

КАРБОНАТ КАЛЬЦІЮ

Нова розробка компанії Chr. Hansen - CapColors White 200 WSS-P. Це натуральний мінеральний білий барвник на основі карбонату кальцію без хімічної обробки. Він використовується в якості базового шару для інших барвників у виробництві драже, жувальної гумки, а також для додавання більш яскравого білого кольору продуктам, що збиваються - зефіру і пастили.

Капсулована форма барвника дає можливість мінімізувати його дозування, робить його використання економічно вигідним при заміні діоксиду титану без зниження фарбувального ефекту. У порівнянні з діоксидом титану, який з плином часу змінює відтінок на
сірий, капсульований карбонат кальцію є більш світлостабільним.

Барвник CapColors White 200 WSS-P має гарну термостабільність, легко диспергується у воді, не пилить при внесенні, не забруднює обладнання. Сертифікований як халяль, кошер, має вегетаріанський сертифікат.

КАРТАМУС

Картамус - харчовий натуральний барвник, являє собою екстракт з квітки Carthamus tinctorius і містить в собі ароматичні речовини, пігменти та інші інгредієнти, характерні для цієї рослини. Carthamus tinctorius, який також називається сафлор виростає в країнах Середземномор'я, культивується в Європі і США.

Картамус додає продуктам від зеленувато-жовтого до жовтого відтінку при значеннях рН нижче 7, і помаранчево-червоний - при рН 7-9. Володіє легким запахом сіна. Компанія Chr.Hansen пропонує Картамус як в рідкій, так і в порошкової формі. В порошкової формі екстракт використовується для хлібобулочних виробів, кондитерських виробів і приправ, рідка форма застосовується у виробництві джемів і десертів.