назад

Історія макаронс

Сама назва відсилає до способу приготування мигдального борошна  походить від італійського дієслова ammaccare, яке который перекладається як "здавити, зім'яти". Спочатку макаронами називали звичайне печиво, для приготування якого використовувалося мигдальне борошно. Точно невідомо, хто вперше їх виготовив. Існує декілька версій. Згідно однієї з них, макарони "приїхали" до Франції з Італії разом з Катериною Медічі та її кухарями. Інша свідчить, що макарони почали готувати у місті Нансі у Лотарінгії у 791 році. З цією версією пов’язана легенда про "сестер Макарон" - черницях Марі-Елізабет та Маргариті, які придумали ці мигдальні солодощі, щоб обійти строгі дієтичні правила монастиря Нансі. Правда, дехто каже, що "сестри Макарон", насправді, ховалися у Нансі, у якогось доктора Горманда, під час Французької революції та пекли макарони чи то на знак подяки своєму рятівникові, то чи на продаж, щоб добути засоби до існування.

Так чи інакше, у Франції тістечко отримало свою остаточну назву - macaron з носовою "про", схожим на "у", в останньому складі. І абсолютно точно, що у Франції воно набуло сучасного вигляду. На початку XX століття онук знаменитого Луі Ернеста Лядуре кондитер П’єр Дефонтен вирішив склеювати два печива, кладучи між ними незвичайну в'язку фруктову начинку або ганаш. Тендітні печива з'єднуються, утворюючи на стику так звану "спідничку" з начинки - la croutage. Такі макарони прийнято називати паризькими або gerbet. І саме їх ми найчастіше маємо на увазі, кажучи "макарон". Дві половинки, з яких складається сучасний макарон, роблять з яєчних білків і особливого меленого мигдалю, додаючи фрукти, шоколад, горіхи, прянощі - в залежності від смаку, який хочуть надати тістечку. П’єр Ерме, талановитий учень, напевно, самого знаменитого французького кондитера Гастона Ленотра, запропонував влаштовувати 20 березня День Макарон. Він справно відзначає його, пропонуючи гостям спробувати свої улюблені солодощі і перераховуючи всю виручку від продажу макаронів в благодійні фонди.                 

З давніх-давен macarons вважалися прикрасою королівського столу. Ця ніжна, вишукана солодкість була доступна тільки в кращих аристократичних будинках. Оточені багатовіковими традиціями, macarons і донині зберегли свій благородний статус і недоторканний рецепт, який лише злегка доповнюють, винаходячи нові смаки. У двадцятому столітті macarons представляли тільки кращі кондитерські будинки. Особливе становище цих солодощів в кулінарному світі визначило і те, що процес приготування macarons не можна спростити, а рецепт здешевити, це неминуче веде до втрати смакових якостей і погіршення текстури і зовнішнього вигляду, останній важливий тут як ніде, адже macarons - це своєрідна ікона кондитерського світу. Цей нюанс унеможливлює потокове виробництво і широку доступність до аристократичних солодощыв. Задоволення від справжніх macarons, які виготовлені за всіма правилами, не зрівняється ні з чим. Ось чому ці витончені солодощі є елітним подарунком, близьким до справжніх витворів мистецтва.                      

«Спочатку ледь чутний хрускіт, потім цукровий вибух, уламки якого осідають в куточках губ, в той час як солодкий смак начинки вже розтікається в роті. Мигдальне печиво «макарон», частка небесної насолоди, вміщується між вказівним і великим пальцем, - найсучасніше з класичних творів кондитерського мистецтва. Маленькі круглі тістечка з кремовою начинкою, різнокольорові конфетті з оригінальними смаками стали улюбленими ласощами в усьому світі - від берегів Сени до Гудзона і Токійської затоки. » 

/Pascale Bernard/                       

Макарони вважаються вишуканим десертом. Приготувати їх в домашніх умовах дуже складно: процес дуже кропіткий і трудомісткий, вимагає професійних навичок і спеціального устаткування. Але справжні французькі макарони вразять Вас своїм яскравим смаком і витонченим видом, звичайно якщо будуть виготовлені за всіма правилами.            

ЯКІ ІНГРЕДІЄНТИ ВХОДЯТЬ ДО СКЛАДУ MACARONS TM MON AMI"?                

Макарон готують з яєчних білків, цукру, мигдальної борошна та цукрової пудри. Ніжні й тендітні половинки скріплюються разом завдяки м'якому кремообразному прошарку, який може складатися починаючи від домашнього варення зі збитим вершковим маслом і закінчуючи шоколадним ганашем з різними сортами вишуканих сирів.

Макарони можуть мати найрізноманітніші смаки: від традиційних фруктових та шоколадних до фісташкових, лавандових і ще більш екзотичних варіацій - з фуа-гра, алкоголем, шампанським, різними сирами і білими або чорними трюфелями.

ПЕЧИВО МАКАРОН (ВІКІПЕДІЯ)

Макаро́н (фр. macaron, /makaʁɔ̃/) — французький кондитерський виріб з яєчних білків, цукру і меленого мигдалю. Зазвичай робиться у формі печива: між двома шарами кладуть крем або варення. Італійська назва maccarone / maccherone походить від слова ammaccare - «розбити, розчавити», і є відсиланням до способу виготовлення основного інгредієнта, мигдалевого порошку. Готовий виріб м'який, з гладкою поверхнею, тане в роті. Різноманітний за смаком.

Про походження солодощів точаться суперечки. Larousse Gastronomique зазначає, що макарони, швидше за все, мають італійське походження і, напевно, були створені у Венеції в епоху Відродження.

За іншою версією, макарони з'явилися у Франції, в Кормер, причому набагато раніше - в 791 році. Згідно інших джерел, ласощі до Франції привезли італійські кухарі, які приїхали з Катериною Медічі після укладення її шлюбу з Генріхом II.

У 1830-і роки макарони подавали з лікером, джемом і спеціями, а в сучасному вигляді вони з'явилися в кондитерській Ladurée[en], де придумали з'єднувати два печива між собою за допомогою крему. В цілому, рецепт різниться в різних містах Франції; наприклад в Ам'єні з XVI століття використовуються фрукти, мигдаль і мед, а в лотарингському місті Нансі, за легендою, дві черниці, сестри Маргарита і Марі-Елізабет, придумали макарони, щоб перехитрити суворі монастирські дієтичні правила (за що були прозвані «сестрами Макарон»). Макарони продаються у французькому McDonald’s; з 2010 року це печиво стало вкрай популярним десертом у США, де його навіть почали використовувати в якості самостійного пасхального подарунка замість традиційних шоколадних фігурок, та в Канаді; їхня версія відома у Японії.

Не слід плутати з макарунами - тістечками з кокосової стружки.